Som vissa av våra trogna följare och atleter säkert känner till så har jag nyligen skrivit och släppt en e-bok! :) 

Boken är på drygt 60 sidor och innehåller mängder med tips om hur man äter bra med det som finns tillhands i samband med resor och äventyr. Det finns några enkla och goda recept som passar bra att tillaga över öppen eld eller om man bara har ett litet stormkök. 

En stor del av boken handlar också om hur faktorer som t.ex artificellt ljus påverkar vår dygnsrytm och sömn, tips om fötter och skor, stresshantering, planering och förberedelser, utrustningstips och massor med andra bra tips för att få ut det mesta av resan och samtidigt må så bra som bara möjligt! 

Även om man inte är en inbiten "paleolit" så har jag försökt att få med mycket annat matnyttigt (hehe ;))i boken som alla som gillar att resa och äventyra kan ha nytta av. 

Boken finns på svenska i iBooks/iTunes, och går även att köpa som PDF på hemsidan/bloggen för boken. I just bloggen skriver jag lite mer fylliga inlägg om olika ämnen inom hälsa, äventyr och träning mm, så kika gärna in där! (Alla inlägg skrivs på engelska). 
Följ hemskt gärna också bokens profil på Instagram på @paleoadventure_ebook :) 

//Head-coach Jonas

1. Fasta

-Förberedelserna börjar redan på lördag eftermiddag! Då äter du nämligen din sista måltid på ca 16-18 timmar. Den måltiden bör vara relativt fettrik och snål på kolhydrater för att optimera effekten av fastan. 
OBS! Detta, och de följande två stegen kräver att din kropp är van vid att använda fett som bränsle! Hur du blir fettdriven och optimerar din kost och hälsa? Hoppa på vårt 21-dagarsprogram!


2. Kaffe

Starta söndagmorgonen med en kopp kaffe eller te med 1-2 matskedar MCT-olja. Har du aldrig använt MCT-olja tidigare så börja med lite lägre dos eftersom magen kan behöva tid på sig att vänja sig vid oljan. Börja då med ca en halv matsked och öka dosen successivt varje dag under ca 1-2 veckor, upp till ca 2 matskedar. 
MCT står för Medium Chain Triglycerides och utvinns ur kallpressad kokosolja. Det fina med MCT-oljan är att den inte lagras i kroppen utan omsätts direkt till energi. Energin du får av MCT-olja kan liknas vid den av en rejäl dos sockerbaserat energitillskott, till exempel en tub energigel, eller en kolhydratrik energibar. Men helt utan sockrets alla negativa effekter. 


3. Spring! 

En stund efter att du avnjutit ditt fettkaffe eller -te dra på dig löparstassen och ge dig ut och spring. Tempot ska vara lugnt och behagligt, och du ska helst vara ute och igång under ca 45min. För dig som ogillar att springa eller har skador eller krämpor som hindrar dig att springa går det lika bra att promenera eller cykla. Huvudsaken är att du håller nere tempot på en skön nivå, det ska inte upplevas jobbigt! På det viset lär du kroppen att i ännu större utsträckning använda både lagrat fett, och fett du äter som bränsle och därmed bli ännu effektivare i din energiförsörjning. Även i samband med annan träning där intensiteten och tempot är högre.

För att hålla tempot på en såpass låg nivå som behövs är pulsmätare ett superbra hjälpmedel. Utgå då från din så kallade aerobiska maxpuls vilket du enkelt räknar ut genom formeln 180 minus din ålder. Resultatet av det blir den nivå du INTE ska överstiga under den lugna, aerobiska träningen. I början kan det vara svårt att hålla ett så lågt tempo om man är van att springa fort, men i förlängningen ger typen av träning din aerobiska bas som är grunden du står på även när tempot går upp under en stenhård WOD eller ett sprintpass. 

Spring med fördel i skogen för att njuta av naturen och få lite extra energi, och i skor som har gott om plats för tårna att röra sig i och har en neutralt konstruerad sula. Då får du ett mer naturligt löpsteg, men är du ovan så gäller det att inte börja springa för långt och för länge i anatomiskt korrekta skor. Då är det extremt viktigt att börja försiktigt och se till så att du har en god rörlighetsgrund och fotfunktion innan du byter skor. 

Skorna jag har på mig på videon är en terrängsko som heter Primus Trail SG från Vivobarefoot. Den har en sula med grymt bra grepp som är perfekt att springa i skogen med nu när det börjar bli lite blött och lerigt på stigarna!

Vill du veta mer om hur du optimerar din löpträning, både genom en förbättrad löpteknik för att kunna springa effektivt och skadefritt, och ett långsiktigt träningsupplägg för optimal prestation och hälsa så kan du boka en gratis konsultation med mig som löpcoach. Läs mer här!

(4.) Ät

Så klart behöver du förr eller senare äta, men håll dig gärna en liten stund tills efter du är tillbaka från löp- eller promenadrundan. Vänta tills hungern faller på naturligt och ät en normal portion. Överkompensera inte för att du inte ätit på länge! Och låt helst även denna måltid vara rik på bra fetter och fattig på kolhydrater, återigen för att maxa din fettförbränning!

Fasta kan du så klart göra närsomhelst, men jag tycker just detta koncept fungerar perfekt när jag är ledig, och det ger mig mängder med energi och mental skärpa som varar hela dagen. Just detta inlägg skrevs idag, när jag fastade och precis kommit tillbaka efter löprundan!

Lycka till! Och tveka inte att använda kommentarsfältet här nedan för att dela med dig av dina upplevelser om du testat själv, eller om du har några frågor. 

//Jonas
CrossFit Njord

Här kommer berättelsen från två av våra kära atleter, Julia & Nina som precis har fött, respektive väntar sina första barn. Här skriver de om hur de har varit att träna som gravid. Läs och begrunda! :) 


Julia berättar: 

Jag tycker det är fantastiskt kul att träna crossfit och att röra på mig, så under min graviditet har träning hela tiden varit självklar så länge min kropp inte har sagt emot.

Kommer ihåg att jag frågade barnmorskan vid något tillfälle i början om hur man ska förhålla sig till träningen under graviditeten och hon svarade ”det finns inte ett enda däggdjur som står still bara för att den är gravid” så kör på om det känns bra.

Under de första veckorna (runt vecka 12) var det tröttheten som var värst, men jag visste att bara jag tar mig till boxen blir jag mycket piggare av att träna, och att få träffa alla fantastiska människor som finns i boxen var ett stort plus som smittade av sig med sin härliga energi.
Under passen märkte jag framförallt att pulsen stack iväg fortare och att jag var tvungen att springa på toaletten mer än vanligt annars tyckte fungerade det att träna crossfit väldigt bra. Värre var det om jag skulle ut och springa, orken hade jag fortfarande men pulsen stack och redan efter 500m så var jag tvungen att springa på toaletten.

Så löpningen slutade jag redan med runt vecka 15 och insåg att jag var tvungen att sälja min Göteborgsvarvet biljett, får satsa på att springa det 2018 istället.
Då fick jag även reda på att en till i boxen var gravid, vi kunde då samtala och utbyta funderingar kring träning och allt vad en graviditet innebär, vilket jag tyckte var väldigt skönt.

Runt vecka 20 kände jag att kroppen blivit tyngre och att man inte riktigt orkade att göra de kroppsövningar som man kunde göra innan, att man även fått en lite kula på magen som inte brukar vara där.
Halvvägs in i graviditeten började vi som var gravida med hjälp från de fantastiska coacherna hitta alternativ till visa övningar som var med under passen som vi osäkra på eller som var obehagligt.
Man kunde aldrig komma undan någon övning för det fanns alltid alternativ eller skalningar till att få det ”gravidanpassat".

Runt vecka 27 så började man känna sig som en barbamamma som var osmidig och hade massa extra kärlekskilon, började då köra med mycket lättare vikter på stängerna, kettelbellsen och bollarna.
Min graviditet har varit väldigt bra och har inte haft några större besvär, såhär i slutet tror jag att träningen har bidragit till att jag har orkat mer, sluppit att få så mycket vätska och svullnad.
Målet med min träning under graviditeten har varit att må bra och inte försöka att toppa resultat.

Det viktiga är att du lyssnar på hela din kropp och att du använder ditt sunda förnuft. Ibland kan det vara svårt att tolka kroppens signaler, men om du känner att vissa rörelser gör ont och någonting verkar fel så får man lyssna på kroppen och välja en annan övning eller ta en paus.Nina berättar:

För mig är träning en del av min vardag, jag skulle nog beskriva crossfitboxen som min fritidsgård. Jag går dit och umgås, tränar och mår bra. Att jag skulle sluta träna crossfit i januari bara för att jag fick reda på att jag var gravid fanns inte på kartan. Det är en del av mig och det får mig att må bra så varför skulle jag sluta med det? 

De första veckorna av min graviditet var riktigt tuffa, jag mådde så illa och kände en trötthet som jag aldrig känt av tidigare. Jag skulle ljuga om jag sa att det inte var jobbigt att ta sig till boxen dessa veckor, men jag visste att efteråt skulle jag bli piggare. 

Allt eftersom veckorna gick började man också märka av graviditeten mer och mer i träningen. Pulsen blev okontrollerbar och jag kände att jag inte orkade hålla samma tempo som alla andra. Detta var nog det som tog hårdast på mig då jag är en extrem tävlingsmänniska och när kroppen inte orkar men huvudet vill så kunde jag många gånger vara riktigt arg och ledsen efter ett pass. Jag var besviken på min kropp som inte längre kunde prestera som jag ville. Men med fantastiskt stöd hemifrån blev jag påmind om hur fantastisk kroppen är som faktiskt producerar ett barn, ett barn som jag bär i min mage, och jag kunde då se tillbaka på det passet och istället vara stolt över min kropp som faktiskt orkar ta sig igenom ett hårt träningspass och samtidigt producera ett barn. 

Från gravidvecka 20 började jag reglera min träning, jag började då undvika hopp, raka situps samt sänkte vikten på både skivstången och kettlebells. Jag har under hela graviditeten mest gått på pass då jag känt tryggheten med en coach som kan hjälpa mig att byta ut de övningar som jag inte kan göra längre till en annan som motsvarar den övningen.
Jag har också haft en trogen kompanjon i boxen som också varit gravid samtidigt som mig och vi har tränat en del på egen hand, och även då har coacherna på Crossfit Njord hjälpt oss att sätta ihop ett gravidanpassat pass om vi hade idétorka och inte visste vad vi skulle köra den dagen. 

Jag har mått oförskämt bra under min graviditet och inte haft några smärtor över huvudtaget och jag tror att det är tack vare träningen. Den har hjälpt mig innan min graviditet att bygga en stark kropp, och under graviditeten har den hjälpt mig att upprätthålla den styrka jag byggt tidigare och gjort så jag inte samlat på mig vätska eller svullnad. Allas kroppar är olika och svarar på olika sätt.
Det finns ingen som känner din kropp bättre än du och därför ska du alltid lyssna på kroppens signaler och ha med dig att det är din dagsform som avgör vad du kan åstadkomma och inte.
Men var inte rädd för att träna under graviditeten, som vår kära barnmorska sa till oss ”har du någonsin sett ett däggdjur stå still bara för att den är gravid”. Både du och din bebis kommer må bättre av träning och jag tror även att förlossningen kommer bli lättare. 


Stort tack till Julia & Nina för att ni delar med er! Vi hoppas på att se er lika mycket i boxen som nyblivna mammor som vi sett er både innan och under graviditeten. All lycka önskar vi er och era bebisar!!
Jonas & Sandra
CrossFit Njord
I samarbete med Vivobarefoot UK så har vi fått möjlighet att dela några riktigt bra erbjudanden på deras skor. 

Handla genom att klicka på respektive bildlänk nedan och ange sedan koden vid utcheckning. 

Först ut är vattentäta vandringskängan Tracker på vilken man får 20% rabatt. Det är en riktigt bra känga som vi själva använt under lång tid, och den nya uppdaterade modellen vågar vi påstå är betydligt bättre än den förra varianten. Mycket bättre sula som går upp längre på kängan, den har dessutom en rymligare tåbox än tidigare så tårna får mer plats att röra sig på, som sig bör! 
Lätt och smidig vandringskänga för ett helt naturligt steg med precis lagom mycket markkontakt i tuff terräng, utan "pjäxkänslan" från vanliga kängor.

För alla er föräldrar så ger Vivobarefoot även 50% rabatt på andra paret barnskor vid köp av ett par till ord. pris. Stäng inte in barnens fötter i smala och uppbyggda skor vilket ofta leder till problem bl.a med svaga fötter och dålig hållning senare i livet!

De olika erbjudanden kan inte kombineras med varandra. 

Här kommer en berättelse från mig och min utveckling med den träningsform som CrossFit Njord har.

Träningen är alltid något som funnits i mitt liv. Jag har tränat redan i ung ålder, båda spelat fotboll under många år och haft cykling som en stor del av min träning. Flera år också tränat på STC. Men så en dag hittade jag denna fantastiska träningsform som CrossFit Njord erbjuder.

Det började med att jag Mikael passade på att boka in mig på ett prova-pass med Sandra Leander, PT/coach på Crossfit Njord, detta då min fru Susanne var på semester. Jag fastnade direkt för denna träningsform och att få ha en PT i form av Sandra som fokuserat ser hur jag tränar och vad jag skall jobba extra med.
Så jag bokade upp mig på detta under 10 gånger och berättade för min fru att nu skall jag få PT-träning och tipsade henne om att göra detsamma. Tänk er att ha en PT som fokuserar på att få dig att göra rätt rörelser i träningen anpassat till dig själv och din förmåga.

Jag såg resultat redan efter bara några träningstillfällen. Jag har både blivit starkare och smidigare.
Jag utvecklas hela tiden med denna träningsform och har fått en bättre hälsa och välmående, jag är starkare och jag vågar utmana mig mer i träningen.

Ta mig själv, när jag började med denna träning så kunde jag knappt fixa till en riktig back squat utan att släppa hälarna från golvet, nu gör jag dessa i flera repetitioner och riktigt snygga sådana med en maxvikt för tillfället på 105kg.  Vidare har jag utvecklats i boxjump, kettlebells, pushups, marklyft med ett PB för tillfället på 115kg, bänkpress med mera. Har satt flera personliga rekord och är ganska stolt över mig själv.
Gillar verkligen att vara med på Wod-passen och Kettlebells-passen, jag får en underbar kick av att vara med på dessa pass tillsammans med underbara träningsvänner.

Jag har blivit starkare i hela kroppen och då inte bara fysiskt utan också mentalt. Jag har blivit bättre på att lyssna på min kropp även om det är svårt ibland då man pushar sig själv eller blir pushad av andra på passen.  
Jag har utvecklats så otroligt mycket detta år. Min kropp har omformats ganska mycket.

Jag har dels gått ner i vikt och minskat mitt midjemått, men också byggt muskler. En lite rolig känsla är ju att när jag tar på mig en tröja eller skjorta jag inte kanske haft på ett tag och känner att det spänner över armarna kommer det en god känsla i kroppen.

Nu tränar jag i snitt på CrossFit Njord 3-4 gånger i veckan, och älskar denna träningsform. När jag tittar tillbaka på de snart två åren som jag tränat på Crossfit Njord ser jag en enorm utveckling hos mig, detta tack vare CrossFit Njord och ägarna Sandra och Jonas.

Det finns så många olika träningsmöjligheter, man kan träna själv, vara med på de olika passen, träna i par med mera. Det känns också som vi alla som är där och tränar är som en enda stor familj.
Gemenskapen är helt underbar. Att börja träna denna träningsform är detta bästa vi gjort. Alla kan träna på CrossFit Njord, både unga och äldre.
Se på mig bara, drygt 50år och utvecklats enormt på denna tid!

Jag vill Tacka Sandra och Jonas som startat upp CrossFit Njord, världens bästa träningskompisar och världens finaste coacher för all stöttning under min snart två år i CrossFit-världen. Vi är som en enda stor familj, vi svettas, skrattar, blir starkare, gladare, vi har helt enkelt KUL.
Utan er hade det inte gått, jag älskar er alla CrossFit Njord-vänner!

Mikael Blidberg

En av våra kära atleter, Kristin delar här med sig av hennes historia om träningens betydelse i hennes liv.
Vi minns väl hennes första, något nervösa men förväntansfulla besök hos oss, och det har sedan dess varit ett stort nöje att följa hennes otroliga resa och utveckling genom träningen. 

Bilden längst till vänster är från ett av hennes första pass hos oss, och bilden längst till höger en tid senare när hon klarade några av sina första strikta, oskalade pull-ups! 

Här är hennes berättelse:


Träningen är något som kommit in i mitt liv i vuxen ålder. Jag tyckte att idrotten i skolan var ganska jobbig. Alla andra var så mycket bättre och modigare än mig, tyckte jag då. Tyvärr hade jag denna känsla genom hela skoltiden.

Det var inte förrän efter gymnasiet, när jag började jobba, som jag klev in på gymmet. Jag har nog alltid velat träna men inte vågat mig in där. Blev ganska kär direkt.

Under nästan tio års tid testade jag nästan alla olika träningspass som funnits på de lokala gymmen. Spinning, yoga, skivstångspass, högintensiva intervallpass, boxpass, olika danspass.  Ju mer tiden gick så ville jag ha mer resultat. Jag ville orka mer, men vid denna tidpunkt så tränade jag nog fyra gånger i veckan så jag kunde inte göra så mycket mer. Det var den uppfattningen jag hade då.

I samband med detta så skulle jag fylla 30 år och jag hade fått nys om en kurs som visade sig fokusera mycket på funktionell träning. Att använda sig av sin kropp och köra enkla raka intervallpass med kroppen som redskap. Någonstans här inser jag att jag är på rätt väg. Tyvärr fanns detta koncept inte i Stenungsund.
I samma veva med detta blev jag av med jobbet och min man blev sjuk. Jag fick nytt jobb omgående men min mans sjukdom tog mer och mer plats i vår vardag. Min kropp sa ifrån och jag nosade på den där ”härliga väggen”. 

Under nästan två års tid var träningen helt borta. Vi i familjen kämpade för att få vardagen att gå ihop. Livet drabbar en helt enkelt. Jag gick och fick samtalsstöd och en klok person sa att du måste hitta tid för dig själv. Du måste göra saker som du tycker är roligt. I detta skede så fanns det inget som jag tyckte var roligt.
Min man har en kronisk sjukdom som han aldrig kommer att bli frisk ifrån. Jag vet att jag funderade och försökte hitta något som jag tyckte var roligt. Gjorde några tappra försök med träningen men hittade inte gnistan ändå.

Så i maj för ett år sedan såg jag att en facebookkompis hade ”checkat in” på nått ställe i Stenungsund som hette Barefoot Fitness. Jag förstod med en gång att detta var ett ställe jag skulle kolla upp. Det handlade om funktionell högintensiv träning. Precis vad jag saknat här i Stenungsund. Tror att jag packade ner träningskläder redan nästa dag för att göra ett besök. 

Lördagen samma vecka körde jag mitt första pass och medlemskapet fixat.  Jag var så sjukt nervös men jag insåg ju med en gång att jag kommit hem. Jag klarade av alla övningar och det bästa av allt var stöttningen från coachen och de andra som tränade. Alla hejade på varandra som vi gör pass efter pass. När vi kör teknikövningar så kämpar alla var för sig men det är ingen enmansshow.
Alla försöker tipsa och coacha varandra till förbättring.

Jag vågade inte stå på händer när jag började för ett år sedan. Men så fick jag lite extra tips av en träningskompis och helt plötsligt stod jag där mot väggen.  Jag stod på händer. När gjorde jag det sist?!

En dag följde min son med mig till gymmet och när vi gick där ifrån så säger han:
Mamma du gillar detta va?
Hm… ja det gör jag ….Vad tänkte du på?
Det märks för du är så glad nu för tiden.
Då hade jag tränat i en månad på numer Crossfit Njord. Från att ha varit både fysiskt och psykiskt ganska långt ner var jag nu på väg upp igen. 

Kroppen är så fantastisk. I Crossfit finns så många olika moment och utryck som var väldigt snurrigt i början men jag tränade och det var det viktigaste. Vissa övningar är svåra men för någon annan är de enkla. Det handlar återigen om vår fantastiska kropp. Alla har vi svagheter och styrkor och det finns alltid alternativ till de övningar man inte klarar av. 

Det finns inte en spegel i Crossfitboxen vilket gör att du måste känna in känsla i kroppen hur övningen ska kännas. Inte att det ser rätt ut i spegeln.
För mig är detta vad Crossfit handlar om.  Det är så mycket mer än ett sätt att träna. Vad mår min kropp bra av? Att hitta balansen i kroppen. Våga lyssna hur det känns idag. Har jag fått i mig bra med mat så jag orkar? Har jag sovit dåligt i natt? 
Jag vågar lyssna på min kropp fast det kan vara svårt ibland. Har till och med vågat avbryta mitt i ett pass för att min kropp den dagen inte ville samma som huvudet. Det är en styrka jag fått genom Crossfiten. 

Jag har utvecklats så otroligt mycket detta år. Min kropp är fantastisk och har omformats ganska mycket. Den där vågen som man ibland kliver upp på har kanske minskat några kilo men min midja har minskat ca 13 centimeter. Jag försöker att inte kliva upp på vågen för det är fortfarande känslan i kroppen som är den viktiga.
Första gången jag testade marklyft klarade jag av 60 kg, idag klarar jag av 100 kg. Jag ska tacka väldens bästa träningskompisar och väldens finaste coacher för all stöttning under mitt första år i Crossfitvärlden. Det är jag som kämpar med min kropp som verktyg. 

På våra gym-Tshirts står det ”Prepare for life” och det är precis vad Crossfit är för mig. Det har fått mig att börja leva igen.

//Kristin

Förra helgen hade vi en foto-session med vår atlet Marika. Tanken med fotograferingen var att plocka ut några övningar från boxen till en naturlig miljö för att få fram hela syftet med CrossFit som ju är att göra dig stark i vardagen och i livet!

Men så klart var också syftet att helt enkelt få riktigt snygga bilder som rimmar väl med både vårt motto "prepare for life" och ursprunget i vårt namn Njord!! 
Här är fem av de bästa bilderna från plåtningen.

Head-Coach Sandra CrossFit Njord

2012 det var året som jag började intressera mig för CrossFit. Jag Googlade febrilt efter en box i Göteborg och fann då CrossFit Göta Lyckholm! Åh perfekt, dessutom bara 2km från mig. Tyvärr hade de inte öppnat ännu men jag fick kontakt med en av ägarna Marcus Edvaldsson. Marcus är ett energiknippe med kunskap och erfarenhet långt över oss andra "vanliga".

Marcus jobbade då som personlig tränare på Fysiken och jag bokade in en timma med honom. Minns dagen jag bokat med honom som igår, jag som sällan är sjuk hade dragit på mig en super förkylning och hade träningsvärk från helvetet i benen (vila innan en pt timma när man dessutom inte var helt 100, varför då?). 

Marcus sprudlade av energi och vem som helst blir glad när man träffar honom. Han förklarade upplägget för passet och jag fick börjar med att rulla på en foam roller! JÄVLAR vad ont det gjorde! Försöker hålla god min och snoret på plats men tror mina ynkljud av smärta lös igenom rejält. 

Jag fick känna på olika varianter av knäböj och både front squat och over head squat för första gången. Och då rörligheten va sämre än vad den är idag, (ni som känner mig kan ju tänka hur det såg ut) så inte ett kilo över pinne fick jag hålla i.

Efter det gick han igenom bålövningar i TRX och där blev det mer gnäll och mjölksyra i benen. Vilken superatlet jag kände mig som... Not!

Vidare till den avslutande delen, där jag för första gången skulle få möta Cindy, eller iaf en variant av denna fasansfulla kvinna. Tre varv blev två varv och jag fick bryta! 
Jag hade aldrig känt mig så klen, svag och gnällig tidigare, idag är det en helt normal känsla efter en MetCon.

I september 2012 tecknade jag medlemskap på CrossFit Göta och där började sedan min resa. 
Att komma från gymvärlden in i crossfitvärlden var en rejäl käftsmäll för mig! Jag tyckte att jag var ganska stark, kunde ju tom göra "chins" (som jag kallade det då). 
Men på Göta insåg jag mina begränsningar, jag var visst inte så stark som jag trodde i alla fall inte utan mina pauser på några minuter som jag var van vid.

Att jag sedan är tävlingsmänniska gjorde att det blev en ständig kamp med mitt egna psyke, där jag många gånger kände mig dålig och svag. För självklart så jämförde jag mig med de som hållit på mycket längre än mig. Korkat och ologiskt,,,, japp men sån var jag.
Det gick så långt att trots att jag älskade träningsformen CrossFit, trivdes på Göta och älskade gemenskapen så slutade jag efter 6 månader. 
Har alltid sagt att det berodde på att jag träffade Jonas och åkte massa till honom, att det var dyrt m.m och visst var det sant men någonstans kan jag idag erkänna att det också berodde på att jag inte riktigt kunde hantera att vara sämre än andra.  

Min mentala resa pågår fortfarande och tack och lov att man blir äldre, visare och fortsätter att utveckla sig! För jag fattar ju hur dumt det är, dessutom så har det bara drabbat mig själv. 

Fortfarande önskar jag ibland att jag inte hade hittat CrossFit.. Att jag fortsatt harva på vanliga gym bland maskiner och hantlar och bodypumppass (absolut inget fel med det så missförstå mig rätt nu) men då fanns det inte dagar som till exempel idag, inte för mig. När allt bara känns tungt och motsträvigt, inte på samma sätt iallafall. Man stod liksom mest still, det hände inte så mycket och var jag trött och opepp så kunde jag sätta mig i en bensparksmaskin och ändå ta dom där kilona som jag brukade. Mös väl lite extra med vattenflaskan emellan seten bara. Men det hände ju inget och övningarna var ju nästan alltid dom samma och det var ju därför jag sökte mig till CrossFit. Jag ville ha utmaningar, kämpa efter nya mål och lära mig sånt jag aldrig trodde jag skulle klara av. Check på den! Jag är ju inte bra på något (typ) förutom dead lift! Tacka vet jag dead lift!

Så ok, jag vill inte tillbaka till harvandet på gymmet där utvecklingen var noll, jag har hellre skitdagar som idag, för när belöningen väl kommer så är den så otroligt mycket större! 
Jag kämpar hellre på med mitt egna psyke och lär mig mer varje dag om hur jag ska hantera det. 

På mindre än 2 år så har CrossFit utvecklat mig så mycket mer än gymmet och alla miljarders av pass jag gått på under 8 års tid. Så jag fortsätter min resa där! 

//Head-Coach Sandra

(Liten parentes, jag vill inte på något sätt trycka ner den traditionella gymträningen eller de pass som finns på diverse gym. Det är bara något som inte passade mig) 

Bildspel från 2016 års upplaga av CrossFit-tävlingen Halmstad Throwdown.
CrossFit Njord hade inte mindre än tre starka representanter i tävlingen. Marika och Head-Coach Sandra körde i team-klassen under namnet "Njords krigare", och ingen mindre än Coach Espis kämpade i master-klassen. 
Tyvärr gick inte Espis vidare till finalen, men Sandra & Marika lyckades med den helt grymma bedriften att hamna på pallplats och knipa bronset! Fantastiskt kul att det gick så bra för vårt lag!! 
Lite av äran ska så klart också gå till vår stora hejarklack som tagit sig ner till arenan för att heja fram atleterna under dagen..! :)

Foto: Jonas Wallström

Foto: www.rugbywarfare.com Foto: www.rugbywarfare.com

Inom träningsvärlden idag kan man se väldigt många utövare som använder/har på sig diverse materiella tillbehör så som, bälten, knäskydd, handledsstöd, lyftarskor och så vidare. 

Det är lätt man själv som "ny" utövare (två år och mindre) då också vill ha vissa saker på sig. Dels för att "alla andra" har det, dels för att man själv vill ha extra stöd och dels för att man kanske rent av bara tycker det är snyggt. 
Vi tänkte försöka reda ut lite om när, var och varför man ska ha vissa extra tillbehör. 

Bälte. 
Ett bälte som man sätter hårt i midjan vid tex knäböj eller marklyft fungerar som en extra korsett för kroppen. 
När man gör ett tungt lyft fungerar din bålmuskulatur som en korsett för kroppen. Musklerna ökar trycket och ser till att kotpelaren är stabil och inte trycks ihop. 

Man vill att sina egna muskler ska göra detta jobbet utan extra hjälp. Bälte är inget vi skulle rekommendera till någon som inte tränat regelbundet i minst två år. Anledning till att vi inte anser att man ska använda bälte innan dess är för att du i första hand ska stärka upp dina egna muskler till att göra det jobbet, och det tar tid. Dessutom så har du troligtvis inget bälte att tillgå i din vardag och då måste du lite på dina muskler gör jobbet så du undviker skador. 

När ska man då använda sig av bälte? Vår rekommendation är att använda bälte när du tränat regelbundet i två år eller mer och är uppe i så tunga vikter att du själv känner att kroppen behöver extra stöd. Detta ska du dock inte behöva om du kör 5 repitioner eller fler. 

Knäskydd. 
Precis som med bälte så gäller samma sak med knäskydd. Ett undantag kan dock vara om du sedan tidigare har knäbekymmer och då är i behov av ett extra stöd från start. Men det är då viktigt att inte glömma bort att fortfarande jobba med att stärka upp sina knän utan knäskydd. God teknik och med lagom tunga vikter. 

Lyftarskor. 
En lyftarsko är en sko med en hård klack, för att ge en bättre rörlighet och ett stabilt stöd. Har man en god rörlighet och lätt kan komma ner i en djup knäböj utan att krumma ryggen eller tappa tekniken på annat sätt så skulle vi aldrig rekommendera en lyftarsko. Är dock fallet att rörligheten (och då inte på grund av svaga muskler) är sämre och man väldigt gärna vill göra någon typ av knäböj med vikt innan man ökat sin rörlighet, så är en lyftarsko ett alternativ. En variant är att man lägger en liten klack av något slag under sina hälar.

Mycket viktigt när man har något under hälarna oavsett om det är en sko eller en viktplatta, så ska tyngden vara på hälarna. Anledning till att vi tycker att det är ok att ta hjälp av något, är för att en god teknik kommer alltid i första hand och tappar man tekniken så är skaderisken hög. 

Har man tränat länge och vanligtvis tränat med tillbehör, börja variera er. Lyssna på kroppen, hur känns dagsformen? För ofta så kommer man till en viss vikt och så tar man på sig sitt bälte eller sina skor bara för att man alltid har gjort det vid de vikterna. Men då kommer kroppen sluta att bygga upp sig för den får ju extra stöd utifrån och varför ska den då själv bli starkare? Våga variera er och testa att köra vissa pass helt utan tillbehör.

Det är även något att ta med sig i sin vardag. Om du alltid tar på en skön och uppbyggd sko med avgjutna inlägg, varför ska då foten använda sina muskler i fötterna? Om du alltid sitter i en stol på ditt jobb, varför ska då kroppen använda sin bålmuskulatur? Vi föds med en fulländad kropp och en korrekt hållning, sedan händer något på vägen... 

 

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Arkiv

Etiketter