Vi är just nu mitt i den första omgången av vårt kost- och hälsocoachningsprogram i gruppform, 12-veckorsgruppen! Men redan nu har vi satt startdatum för nästa omgång, så skriv in måndagen den 14.e januari i kalendern redan nu. 
Vi vågar påstå att bättre inledning på ett hälsosamt, energifyllt och starkt 2019 är omöjligt att få! 
Programmet är på 100% distans och sker i huvudsak via mailbaserade utskick och kontinuerlig support och coachningstillfällen online.
Läs mer här och boka redan nu!

Nu händer det mycket i boxen!

Först och främst så har vi vårt årliga klubbmästerskap lördagen den 1/9. Det kommer bli en riktigt rolig tävling med många bra event där ALLA i hela vår medlemsfamilj kan vara med och kämpa, oavsett nivå eller erfarenhet! Platsen kommer vara här i vår box detta året igen. Se nu till att anmäla er! 
(OBS! Gäller endast medlemmar med aktivt medlemskap hos CF Njord). 

Mera nytt är att vi under hösten kommer utöka våra PT-tider en hel del! Det har varit väldigt hårt tryck på personlig träning det senaste, så för att avlasta vår head-coach Sandra kliver hennes andra hälft, head-coach Jonas in som personlig tränare. Jonas är dessutom hälsocoach och personlig löpcoach, så om man skulle vilja kan den rent fysiska träningen kombineras till ett skräddarsytt paket med även dessa områden. Läs mer om och anmäl intresse
HÄR
Än så länge finns inga extra bokningsbara tider, utan de kommer sannolikt släppas under oktober/november. 

Som om inte det vore nog så har vi dessutom utökat vår personliga hälsocoachning till ett omfattande program som sträcker sig över inte mindre än 12 veckor. Detta innebär en total optimering av sin nuvarande livsstil utifrån varje individs egna förutsättningar och mål. Programmet är fritt att anmäla intresse för redan nu varpå vi börjar med en kostnadsfri konsultation för att gå igenom exakt vad du vill uppnå! Detta kan man läsa mer om och anmäla sig till under
DENNA LÄNKEN

Vi ses! 
//CrossFit Njord Crew

Vi kan nu glatt meddela att vi nyligen har inlett ett samarbete med skotillverkaren Joe Nimbles svenska återförsäljare, och har därmed förmånen att få erbjuda hela 15% rabatt på alla deras skomodeller! 

Det enda du behöver göra är att ange koden "PALEOADVENTURE" i samband med utcheckning i nätbutiken som du hittar under denna länken. OBS att koden endast fungerar på Joe Nimbles svenska hemsida! 

För dig som inte har hört talas om Joe Nimble tidigare så gör de fantastiskt sköna minimalistiska skor med grymt hög kvalitet. Vi kan varmt rekommendera modellen "Nimbletoes" som funkar perfekt för både CrossFitträning, löpning, vandring och som vardagssko! 

Som de flesta av våra kära atleter förmodligen inte kunnat undgå så är ju vi starka förespråkare för det mesta som är naturligt! Genom allt vi studerat och lärt oss så är det svårt att bortse från logiken i människans evolution. Både när det gäller vad vi äter, hur vi rör på oss och hur vi lever våra liv i stort.

Oavsett vad man tror på så är jag övertygad om att vi alla kan vara överens om att människan såsom hon lever idag utsätter sig för många onödiga "risker" som t.ex välfärdssjukdomar, skador, försämrad rörlighet, nedsatt fysisk förmåga osv, på grund av utveckligen i det moderna samhället. Speciellt illa har det blivit i modern tid, kanske under så lite som bara de senaste 30-40 åren. 

Mycket är förstås positivt såsom kunskaper inom sjukvård, lärande och utveckling, men mycket påverkar oss också väldigt negativt såsom stress genom ständigt höga krav på prestation inom arbete, skola och socialt liv, ohälsa genom ständig tillgång till mat som ofta är speciellt utformad att trigga våra belöningssystem och en vardag som ofta är inaktiv och stillasittande (även för de som tränar mycket), och vad vi har på fötterna! Vilket är det ämne som detta inlägg handlar om. 

Artikeln är i stora drag hämtat från min andra sida, ww.paleoadventure.blog där jag skrev den på engelska. Den är i sin tur översatt från ett utdrag ur min e-bok med samma namn som jag berättade lite om i förra inlägget här på CF Njord-bloggen. 

Artikeln är lång då den utgör hela det kapitlet i boken som handlar om just skor och fötter, men min förhoppning är att den ska ge en grundförståelse om fotens funktion, och några bra tips om hur skorna ska fungera för att hjälpa fötterna att fungera optimalt, såsom de är avsedda att göra.
Dessutom ger det förhoppningsvis också en lite större förståelse till varför vi i boxen tjatar så mycket om barfotaskor, och att träna upp fötterna! ;) Så läs, och kommentera gärna i slutet med synpunkter, tankar och funderingar!

//Jonas, CrossFit Njord


 Fötter & Skor - ur Paleo Adventure

För att prata skor måste vi först förstå hur våra fötter fungerar. Just fotens funktion är central då den utgör kroppens supportbas och transporterar krafterna till resten av kroppen som uppstår från allt du gör när du står, går, springer och rör dig. Så oavsett om det handlar om styrketräning, löpning, vandring eller att bara gå en promenad i parken så är ju foten det som är kroppens kontaktyta mot jorden. 

Foten har en väldigt komplex, men otroligt snillrik konstruktion som är specialiserad på att just ta upp och fördela de krafter som blir resultatet av att du rör på dig. Och samtidigt göra detta på ett så energieffektivt och skonsamt sätt som möjligt. Foten är dessutom en extremt känslig kroppsdel som likt våra händer har otroligt många nervändar som förser hjärnan med viktig sensorisk feedback. 
 
Tyvärr är det idag snarare regel än undantag att vi från tidig ålder tar bort och hindrar denna fantastiska förmåga genom att vi tvingar in foten i kraftigt uppbyggda och dämpade skor. Skor som också på grund av mode och trendriktighet ofta är väldigt trånga framtill, vilket ger tårna extremt lite plats att röra sig som de är avsedda att göra.

Just stortån spelar här en väldigt viktig roll för att motverka pronation genom att den agerar som ”ankare” i varje steg. När stortån tvingas inåt genom en smal och trång sko så tenderar fotleden att vinklas inåt genom att fotvalvet kollapsar som i sin tur är det som skapar pronation i steget. När detta pågår över tid så blir fotvalvet kraftigt försvagat samtidigt som elasticiteten i fotens senor och styrkan i fotmuskulaturen försvinner. 
Att stortån pressas inåt av skons utformning leder också inte sällan till syndromet hallux valgus, med broskbildning på stortåknölen. Detta är synnerligen vanligt hos äldre kvinnor som gått i trånga skor stor del av livet eftersom det under relativt lång tid varit på modet med smala skor, inte sällan med höga klackar. 

En högt uppbyggd klack orsakar andra problem i form av försämrad rörlighet i fotleden, och försvagad elasticitet i hälsenan. Dessutom så tvingas knän och höfter att kompensera den onaturliga vinkel som uppstår i fotleden på grund av klacken. Detta gör att man ofta drabbas av ryggsmärtor över tid eftersom upphöjningen som klacken medför främjar en onaturlig svank i korsryggen. 

Vad är då lösningen på denna utbredda dysfunktion hos våra fötter i modern tid? Att stoppa i iläggssulor för att stötta upp den kollapsade hålfoten? Det må hjälpa mot smärta och fotrelaterade skador, men är knappast en långsiktig lösning då det bara (i bästa fall) avhjälper symptomen, men inte grundproblematiken. Att kasta av sig skorna och ständigt gå barfota? Då kommer du mest troligt utveckla andra följdskador eftersom dina fötter inte är förberedda på en total omkastning genom att plötsligt släppas fria.

Generellt sett bör man ge fötterna en period om ca sex månader av långsam och progressiv uppbyggnadsträning innan man till exempel kan börja springa obehindrat igen. 
Naturligtvis är det inte helt svart och vitt, vissa människor har starkare fötter än andra beroende på hur den individuella livsstilen ser ut. Men en kraftigt försvagad fot behöver stärkas upp hållbart och långsamt för att nå en optimal fotfunktion. 

För dig som någon gång haft gips på en arm, hand, ben eller fot så vet du hur extremt försvagad och förminskad den gipsade kroppsdelen är efter bara några veckors tid i gips. Att gå med fötterna instängda i för trånga, för uppbyggda och för dämpade skor är inte helt olikt att vara gipsad.

Den förrädiska skillnaden ligger i att försvagningen sker så mycket långsammare än om foten varit gipsad, vilket gör att du knappt märker det förrän du kanske belastar foten (och kroppen) lite mer än vad du är van vid. Till exempel genom att springa en lite längre sträcka än du brukar. Det är också då någon form av skada ofta uppstår till följd av att foten belastas mer än vad den klarar av i dess försvagade tillstånd. 

Foten är ju inte en isolerad del av kroppen, utan behöver stimulans genom träning och aktivitet för att vara frisk och må bra. Precis så som resten av kroppen behöver träning och aktivitet för att må bra, vara frisk och utvecklas i styrka och uthållighet. 
Sett åt andra hållet kommer en försvagad fot inte bara orsaka skada, smärta och problem isolerat enbart till foten och fotleden, utan så klart även i andra delar av kroppen som påverkas av foten, såsom vanligtvis knän, höfter och rygg. 

Precis som efter en period med gips behöver alltså foten rehabiliteras och sedan tränas till att bli sitt gamla, ursprungliga jag igen! Klassiska rehabövningar för att bygga upp styrkan i hålfoten, öka rörligheten i fotlederna och väcka liv i framförallt stortån är ypperliga sätt att påbörja fotens resa mot att bli en fullt fungerande fot! 
Som exempel kan du med bara fötter stå på en handduk som du med tårnas hjälp ska försöka knyckla ihop, för att sedan veckla ut den igen. Andra alternativ är olika gripövningar med tårna, där du till exempel försöker plocka upp lacrossebollar, golfbollar, pennor och andra föremål med tårna. Eller att när du står på golvet arbeta växelvis med att lyfta upp stortån så högt du kan samtidigt som du pressar ned övriga tår i golvet, och vice versa. 

Kombinera detta med att promenera ofta, men inte för långt till en början, helst på ojämna underlag som till exempel stigar i skogen eller i helt obanad terräng. Det ojämna underlaget är perfekt för att på ett oregelbundet sätt tvinga fot och fotled att stabilisera sig. Därmed stärks foten upp effektivt under relativt låg belastning. En bonuseffekt är att ojämnheten stimulerar alla nervsensorer i foten som skickar signaler till hjärnan som i sin tur styr hur kroppen ska förflyttas framåt på mest effektiva och skonsamma sätt. Effekten blir alltså dubbelverkande. 

För att få ut något av skogspromenaden i den mening att stärka upp fötterna så duger det förstås inte med dina vanliga gamla vandringskängor, som kanske mest är att likna vid en slalompjäxa vad gäller flexibilitet och markkontakt. 
Du behöver helt enkelt investera i det jag gärna kallar anatomiskt korrekt fotbeklädnad. Det vill säga skor som inte på något sätt hindrar fotens funktion. Att gå helt barfota är inte alltid önskvärt eftersom foten faktiskt måste skyddas mot kyla, och skador som kan uppstå från underlaget. Du behöver alltså en tunn sula utan drop (skillnad i höjd mellan häl och tådel) som ger god markkontakt och inte hindrar den sensoriska feedbacken till hjärnan samtidigt som den skyddar mot vassa stenar och liknande på en lätt och flexibel sko med gott om plats för tårna att spreta i. 

Gällande tåboxens utrymme rekommenderas att ha ca 1cm i luftspalt runt om från lilltån till stortån mot skons insida när du står upp och belastar foten med din kroppstyngd. Om du kan känna skons insida med tårna när du står upprätt är den alltså för liten.
Skotillverkare som producerar ”barfotaskor” har idag tacksamt nog blivit alltmer vanliga. Märken som Vivobarefoot, Joe Nimble och Vibram Fivefingers specialiserar sig på att enbart tillverka minimalistiska skor. Och det finns massor av olika modeller, alltifrån finskor, vandringskängor, vardagsskor, till skor för träning och terränglöpning. Utbudet har på senare tid blivit riktigt bra! 

Slutligen är en annan, kanske lite mer abstrakt fördel som inte kan beskrivas utan måste upplevas, den att känslan som uppstår av att verkligen känna marken under fötterna är lika oslagbar med minimalistiska skor, som den är obefintlig i tjocka dämpade skor. 
Det är verkligen som att uppleva en helt ny värld genom fotsulorna! 

 

Som vissa av våra trogna följare och atleter säkert känner till så har jag nyligen skrivit och släppt en e-bok! :) 

Boken är på drygt 60 sidor och innehåller mängder med tips om hur man äter bra med det som finns tillhands i samband med resor och äventyr. Det finns några enkla och goda recept som passar bra att tillaga över öppen eld eller om man bara har ett litet stormkök. 

En stor del av boken handlar också om hur faktorer som t.ex artificellt ljus påverkar vår dygnsrytm och sömn, tips om fötter och skor, stresshantering, planering och förberedelser, utrustningstips och massor med andra bra tips för att få ut det mesta av resan och samtidigt må så bra som bara möjligt! 

Även om man inte är en inbiten "paleolit" så har jag försökt att få med mycket annat matnyttigt (hehe ;))i boken som alla som gillar att resa och äventyra kan ha nytta av. 

Boken finns på svenska i iBooks/iTunes, och går även att köpa som PDF på hemsidan/bloggen för boken. I just bloggen skriver jag lite mer fylliga inlägg om olika ämnen inom hälsa, äventyr och träning mm, så kika gärna in där! (Alla inlägg skrivs på engelska). 
Följ hemskt gärna också bokens profil på Instagram på @paleoadventure_ebook :) 

//Head-coach Jonas

1. Fasta

-Förberedelserna börjar redan på lördag eftermiddag! Då äter du nämligen din sista måltid på ca 16-18 timmar. Den måltiden bör vara relativt fettrik och snål på kolhydrater för att optimera effekten av fastan. 
OBS! Detta, och de följande två stegen kräver att din kropp är van vid att använda fett som bränsle! Hur du blir fettdriven och optimerar din kost och hälsa? Hoppa på vårt 21-dagarsprogram!


2. Kaffe

Starta söndagmorgonen med en kopp kaffe eller te med 1-2 matskedar MCT-olja. Har du aldrig använt MCT-olja tidigare så börja med lite lägre dos eftersom magen kan behöva tid på sig att vänja sig vid oljan. Börja då med ca en halv matsked och öka dosen successivt varje dag under ca 1-2 veckor, upp till ca 2 matskedar. 
MCT står för Medium Chain Triglycerides och utvinns ur kallpressad kokosolja. Det fina med MCT-oljan är att den inte lagras i kroppen utan omsätts direkt till energi. Energin du får av MCT-olja kan liknas vid den av en rejäl dos sockerbaserat energitillskott, till exempel en tub energigel, eller en kolhydratrik energibar. Men helt utan sockrets alla negativa effekter. 


3. Spring! 

En stund efter att du avnjutit ditt fettkaffe eller -te dra på dig löparstassen och ge dig ut och spring. Tempot ska vara lugnt och behagligt, och du ska helst vara ute och igång under ca 45min. För dig som ogillar att springa eller har skador eller krämpor som hindrar dig att springa går det lika bra att promenera eller cykla. Huvudsaken är att du håller nere tempot på en skön nivå, det ska inte upplevas jobbigt! På det viset lär du kroppen att i ännu större utsträckning använda både lagrat fett, och fett du äter som bränsle och därmed bli ännu effektivare i din energiförsörjning. Även i samband med annan träning där intensiteten och tempot är högre.

För att hålla tempot på en såpass låg nivå som behövs är pulsmätare ett superbra hjälpmedel. Utgå då från din så kallade aerobiska maxpuls vilket du enkelt räknar ut genom formeln 180 minus din ålder. Resultatet av det blir den nivå du INTE ska överstiga under den lugna, aerobiska träningen. I början kan det vara svårt att hålla ett så lågt tempo om man är van att springa fort, men i förlängningen ger typen av träning din aerobiska bas som är grunden du står på även när tempot går upp under en stenhård WOD eller ett sprintpass. 

Spring med fördel i skogen för att njuta av naturen och få lite extra energi, och i skor som har gott om plats för tårna att röra sig i och har en neutralt konstruerad sula. Då får du ett mer naturligt löpsteg, men är du ovan så gäller det att inte börja springa för långt och för länge i anatomiskt korrekta skor. Då är det extremt viktigt att börja försiktigt och se till så att du har en god rörlighetsgrund och fotfunktion innan du byter skor. 

Skorna jag har på mig på videon är en terrängsko som heter Primus Trail SG från Vivobarefoot. Den har en sula med grymt bra grepp som är perfekt att springa i skogen med nu när det börjar bli lite blött och lerigt på stigarna!

Vill du veta mer om hur du optimerar din löpträning, både genom en förbättrad löpteknik för att kunna springa effektivt och skadefritt, och ett långsiktigt träningsupplägg för optimal prestation och hälsa så kan du boka en gratis konsultation med mig som löpcoach. Läs mer här!

(4.) Ät

Så klart behöver du förr eller senare äta, men håll dig gärna en liten stund tills efter du är tillbaka från löp- eller promenadrundan. Vänta tills hungern faller på naturligt och ät en normal portion. Överkompensera inte för att du inte ätit på länge! Och låt helst även denna måltid vara rik på bra fetter och fattig på kolhydrater, återigen för att maxa din fettförbränning!

Fasta kan du så klart göra närsomhelst, men jag tycker just detta koncept fungerar perfekt när jag är ledig, och det ger mig mängder med energi och mental skärpa som varar hela dagen. Just detta inlägg skrevs idag, när jag fastade och precis kommit tillbaka efter löprundan!

Lycka till! Och tveka inte att använda kommentarsfältet här nedan för att dela med dig av dina upplevelser om du testat själv, eller om du har några frågor. 

//Jonas
CrossFit Njord

Här kommer berättelsen från två av våra kära atleter, Julia & Nina som precis har fött, respektive väntar sina första barn. Här skriver de om hur de har varit att träna som gravid. Läs och begrunda! :) 


Julia berättar: 

Jag tycker det är fantastiskt kul att träna crossfit och att röra på mig, så under min graviditet har träning hela tiden varit självklar så länge min kropp inte har sagt emot.

Kommer ihåg att jag frågade barnmorskan vid något tillfälle i början om hur man ska förhålla sig till träningen under graviditeten och hon svarade ”det finns inte ett enda däggdjur som står still bara för att den är gravid” så kör på om det känns bra.

Under de första veckorna (runt vecka 12) var det tröttheten som var värst, men jag visste att bara jag tar mig till boxen blir jag mycket piggare av att träna, och att få träffa alla fantastiska människor som finns i boxen var ett stort plus som smittade av sig med sin härliga energi.
Under passen märkte jag framförallt att pulsen stack iväg fortare och att jag var tvungen att springa på toaletten mer än vanligt annars tyckte fungerade det att träna crossfit väldigt bra. Värre var det om jag skulle ut och springa, orken hade jag fortfarande men pulsen stack och redan efter 500m så var jag tvungen att springa på toaletten.

Så löpningen slutade jag redan med runt vecka 15 och insåg att jag var tvungen att sälja min Göteborgsvarvet biljett, får satsa på att springa det 2018 istället.
Då fick jag även reda på att en till i boxen var gravid, vi kunde då samtala och utbyta funderingar kring träning och allt vad en graviditet innebär, vilket jag tyckte var väldigt skönt.

Runt vecka 20 kände jag att kroppen blivit tyngre och att man inte riktigt orkade att göra de kroppsövningar som man kunde göra innan, att man även fått en lite kula på magen som inte brukar vara där.
Halvvägs in i graviditeten började vi som var gravida med hjälp från de fantastiska coacherna hitta alternativ till visa övningar som var med under passen som vi osäkra på eller som var obehagligt.
Man kunde aldrig komma undan någon övning för det fanns alltid alternativ eller skalningar till att få det ”gravidanpassat".

Runt vecka 27 så började man känna sig som en barbamamma som var osmidig och hade massa extra kärlekskilon, började då köra med mycket lättare vikter på stängerna, kettelbellsen och bollarna.
Min graviditet har varit väldigt bra och har inte haft några större besvär, såhär i slutet tror jag att träningen har bidragit till att jag har orkat mer, sluppit att få så mycket vätska och svullnad.
Målet med min träning under graviditeten har varit att må bra och inte försöka att toppa resultat.

Det viktiga är att du lyssnar på hela din kropp och att du använder ditt sunda förnuft. Ibland kan det vara svårt att tolka kroppens signaler, men om du känner att vissa rörelser gör ont och någonting verkar fel så får man lyssna på kroppen och välja en annan övning eller ta en paus.Nina berättar:

För mig är träning en del av min vardag, jag skulle nog beskriva crossfitboxen som min fritidsgård. Jag går dit och umgås, tränar och mår bra. Att jag skulle sluta träna crossfit i januari bara för att jag fick reda på att jag var gravid fanns inte på kartan. Det är en del av mig och det får mig att må bra så varför skulle jag sluta med det? 

De första veckorna av min graviditet var riktigt tuffa, jag mådde så illa och kände en trötthet som jag aldrig känt av tidigare. Jag skulle ljuga om jag sa att det inte var jobbigt att ta sig till boxen dessa veckor, men jag visste att efteråt skulle jag bli piggare. 

Allt eftersom veckorna gick började man också märka av graviditeten mer och mer i träningen. Pulsen blev okontrollerbar och jag kände att jag inte orkade hålla samma tempo som alla andra. Detta var nog det som tog hårdast på mig då jag är en extrem tävlingsmänniska och när kroppen inte orkar men huvudet vill så kunde jag många gånger vara riktigt arg och ledsen efter ett pass. Jag var besviken på min kropp som inte längre kunde prestera som jag ville. Men med fantastiskt stöd hemifrån blev jag påmind om hur fantastisk kroppen är som faktiskt producerar ett barn, ett barn som jag bär i min mage, och jag kunde då se tillbaka på det passet och istället vara stolt över min kropp som faktiskt orkar ta sig igenom ett hårt träningspass och samtidigt producera ett barn. 

Från gravidvecka 20 började jag reglera min träning, jag började då undvika hopp, raka situps samt sänkte vikten på både skivstången och kettlebells. Jag har under hela graviditeten mest gått på pass då jag känt tryggheten med en coach som kan hjälpa mig att byta ut de övningar som jag inte kan göra längre till en annan som motsvarar den övningen.
Jag har också haft en trogen kompanjon i boxen som också varit gravid samtidigt som mig och vi har tränat en del på egen hand, och även då har coacherna på Crossfit Njord hjälpt oss att sätta ihop ett gravidanpassat pass om vi hade idétorka och inte visste vad vi skulle köra den dagen. 

Jag har mått oförskämt bra under min graviditet och inte haft några smärtor över huvudtaget och jag tror att det är tack vare träningen. Den har hjälpt mig innan min graviditet att bygga en stark kropp, och under graviditeten har den hjälpt mig att upprätthålla den styrka jag byggt tidigare och gjort så jag inte samlat på mig vätska eller svullnad. Allas kroppar är olika och svarar på olika sätt.
Det finns ingen som känner din kropp bättre än du och därför ska du alltid lyssna på kroppens signaler och ha med dig att det är din dagsform som avgör vad du kan åstadkomma och inte.
Men var inte rädd för att träna under graviditeten, som vår kära barnmorska sa till oss ”har du någonsin sett ett däggdjur stå still bara för att den är gravid”. Både du och din bebis kommer må bättre av träning och jag tror även att förlossningen kommer bli lättare. 


Stort tack till Julia & Nina för att ni delar med er! Vi hoppas på att se er lika mycket i boxen som nyblivna mammor som vi sett er både innan och under graviditeten. All lycka önskar vi er och era bebisar!!
Jonas & Sandra
CrossFit Njord
I samarbete med Vivobarefoot UK så har vi fått möjlighet att dela några riktigt bra erbjudanden på deras skor. 

Handla genom att klicka på respektive bildlänk nedan och ange sedan koden vid utcheckning. 

Först ut är vattentäta vandringskängan Tracker på vilken man får 20% rabatt. Det är en riktigt bra känga som vi själva använt under lång tid, och den nya uppdaterade modellen vågar vi påstå är betydligt bättre än den förra varianten. Mycket bättre sula som går upp längre på kängan, den har dessutom en rymligare tåbox än tidigare så tårna får mer plats att röra sig på, som sig bör! 
Lätt och smidig vandringskänga för ett helt naturligt steg med precis lagom mycket markkontakt i tuff terräng, utan "pjäxkänslan" från vanliga kängor.

För alla er föräldrar så ger Vivobarefoot även 50% rabatt på andra paret barnskor vid köp av ett par till ord. pris. Stäng inte in barnens fötter i smala och uppbyggda skor vilket ofta leder till problem bl.a med svaga fötter och dålig hållning senare i livet!

De olika erbjudanden kan inte kombineras med varandra. 

Här kommer en berättelse från mig och min utveckling med den träningsform som CrossFit Njord har.

Träningen är alltid något som funnits i mitt liv. Jag har tränat redan i ung ålder, båda spelat fotboll under många år och haft cykling som en stor del av min träning. Flera år också tränat på STC. Men så en dag hittade jag denna fantastiska träningsform som CrossFit Njord erbjuder.

Det började med att jag Mikael passade på att boka in mig på ett prova-pass med Sandra Leander, PT/coach på Crossfit Njord, detta då min fru Susanne var på semester. Jag fastnade direkt för denna träningsform och att få ha en PT i form av Sandra som fokuserat ser hur jag tränar och vad jag skall jobba extra med.
Så jag bokade upp mig på detta under 10 gånger och berättade för min fru att nu skall jag få PT-träning och tipsade henne om att göra detsamma. Tänk er att ha en PT som fokuserar på att få dig att göra rätt rörelser i träningen anpassat till dig själv och din förmåga.

Jag såg resultat redan efter bara några träningstillfällen. Jag har både blivit starkare och smidigare.
Jag utvecklas hela tiden med denna träningsform och har fått en bättre hälsa och välmående, jag är starkare och jag vågar utmana mig mer i träningen.

Ta mig själv, när jag började med denna träning så kunde jag knappt fixa till en riktig back squat utan att släppa hälarna från golvet, nu gör jag dessa i flera repetitioner och riktigt snygga sådana med en maxvikt för tillfället på 105kg.  Vidare har jag utvecklats i boxjump, kettlebells, pushups, marklyft med ett PB för tillfället på 115kg, bänkpress med mera. Har satt flera personliga rekord och är ganska stolt över mig själv.
Gillar verkligen att vara med på Wod-passen och Kettlebells-passen, jag får en underbar kick av att vara med på dessa pass tillsammans med underbara träningsvänner.

Jag har blivit starkare i hela kroppen och då inte bara fysiskt utan också mentalt. Jag har blivit bättre på att lyssna på min kropp även om det är svårt ibland då man pushar sig själv eller blir pushad av andra på passen.  
Jag har utvecklats så otroligt mycket detta år. Min kropp har omformats ganska mycket.

Jag har dels gått ner i vikt och minskat mitt midjemått, men också byggt muskler. En lite rolig känsla är ju att när jag tar på mig en tröja eller skjorta jag inte kanske haft på ett tag och känner att det spänner över armarna kommer det en god känsla i kroppen.

Nu tränar jag i snitt på CrossFit Njord 3-4 gånger i veckan, och älskar denna träningsform. När jag tittar tillbaka på de snart två åren som jag tränat på Crossfit Njord ser jag en enorm utveckling hos mig, detta tack vare CrossFit Njord och ägarna Sandra och Jonas.

Det finns så många olika träningsmöjligheter, man kan träna själv, vara med på de olika passen, träna i par med mera. Det känns också som vi alla som är där och tränar är som en enda stor familj.
Gemenskapen är helt underbar. Att börja träna denna träningsform är detta bästa vi gjort. Alla kan träna på CrossFit Njord, både unga och äldre.
Se på mig bara, drygt 50år och utvecklats enormt på denna tid!

Jag vill Tacka Sandra och Jonas som startat upp CrossFit Njord, världens bästa träningskompisar och världens finaste coacher för all stöttning under min snart två år i CrossFit-världen. Vi är som en enda stor familj, vi svettas, skrattar, blir starkare, gladare, vi har helt enkelt KUL.
Utan er hade det inte gått, jag älskar er alla CrossFit Njord-vänner!

Mikael Blidberg

En av våra kära atleter, Kristin delar här med sig av hennes historia om träningens betydelse i hennes liv.
Vi minns väl hennes första, något nervösa men förväntansfulla besök hos oss, och det har sedan dess varit ett stort nöje att följa hennes otroliga resa och utveckling genom träningen. 

Bilden längst till vänster är från ett av hennes första pass hos oss, och bilden längst till höger en tid senare när hon klarade några av sina första strikta, oskalade pull-ups! 

Här är hennes berättelse:


Träningen är något som kommit in i mitt liv i vuxen ålder. Jag tyckte att idrotten i skolan var ganska jobbig. Alla andra var så mycket bättre och modigare än mig, tyckte jag då. Tyvärr hade jag denna känsla genom hela skoltiden.

Det var inte förrän efter gymnasiet, när jag började jobba, som jag klev in på gymmet. Jag har nog alltid velat träna men inte vågat mig in där. Blev ganska kär direkt.

Under nästan tio års tid testade jag nästan alla olika träningspass som funnits på de lokala gymmen. Spinning, yoga, skivstångspass, högintensiva intervallpass, boxpass, olika danspass.  Ju mer tiden gick så ville jag ha mer resultat. Jag ville orka mer, men vid denna tidpunkt så tränade jag nog fyra gånger i veckan så jag kunde inte göra så mycket mer. Det var den uppfattningen jag hade då.

I samband med detta så skulle jag fylla 30 år och jag hade fått nys om en kurs som visade sig fokusera mycket på funktionell träning. Att använda sig av sin kropp och köra enkla raka intervallpass med kroppen som redskap. Någonstans här inser jag att jag är på rätt väg. Tyvärr fanns detta koncept inte i Stenungsund.
I samma veva med detta blev jag av med jobbet och min man blev sjuk. Jag fick nytt jobb omgående men min mans sjukdom tog mer och mer plats i vår vardag. Min kropp sa ifrån och jag nosade på den där ”härliga väggen”. 

Under nästan två års tid var träningen helt borta. Vi i familjen kämpade för att få vardagen att gå ihop. Livet drabbar en helt enkelt. Jag gick och fick samtalsstöd och en klok person sa att du måste hitta tid för dig själv. Du måste göra saker som du tycker är roligt. I detta skede så fanns det inget som jag tyckte var roligt.
Min man har en kronisk sjukdom som han aldrig kommer att bli frisk ifrån. Jag vet att jag funderade och försökte hitta något som jag tyckte var roligt. Gjorde några tappra försök med träningen men hittade inte gnistan ändå.

Så i maj för ett år sedan såg jag att en facebookkompis hade ”checkat in” på nått ställe i Stenungsund som hette Barefoot Fitness. Jag förstod med en gång att detta var ett ställe jag skulle kolla upp. Det handlade om funktionell högintensiv träning. Precis vad jag saknat här i Stenungsund. Tror att jag packade ner träningskläder redan nästa dag för att göra ett besök. 

Lördagen samma vecka körde jag mitt första pass och medlemskapet fixat.  Jag var så sjukt nervös men jag insåg ju med en gång att jag kommit hem. Jag klarade av alla övningar och det bästa av allt var stöttningen från coachen och de andra som tränade. Alla hejade på varandra som vi gör pass efter pass. När vi kör teknikövningar så kämpar alla var för sig men det är ingen enmansshow.
Alla försöker tipsa och coacha varandra till förbättring.

Jag vågade inte stå på händer när jag började för ett år sedan. Men så fick jag lite extra tips av en träningskompis och helt plötsligt stod jag där mot väggen.  Jag stod på händer. När gjorde jag det sist?!

En dag följde min son med mig till gymmet och när vi gick där ifrån så säger han:
Mamma du gillar detta va?
Hm… ja det gör jag ….Vad tänkte du på?
Det märks för du är så glad nu för tiden.
Då hade jag tränat i en månad på numer Crossfit Njord. Från att ha varit både fysiskt och psykiskt ganska långt ner var jag nu på väg upp igen. 

Kroppen är så fantastisk. I Crossfit finns så många olika moment och utryck som var väldigt snurrigt i början men jag tränade och det var det viktigaste. Vissa övningar är svåra men för någon annan är de enkla. Det handlar återigen om vår fantastiska kropp. Alla har vi svagheter och styrkor och det finns alltid alternativ till de övningar man inte klarar av. 

Det finns inte en spegel i Crossfitboxen vilket gör att du måste känna in känsla i kroppen hur övningen ska kännas. Inte att det ser rätt ut i spegeln.
För mig är detta vad Crossfit handlar om.  Det är så mycket mer än ett sätt att träna. Vad mår min kropp bra av? Att hitta balansen i kroppen. Våga lyssna hur det känns idag. Har jag fått i mig bra med mat så jag orkar? Har jag sovit dåligt i natt? 
Jag vågar lyssna på min kropp fast det kan vara svårt ibland. Har till och med vågat avbryta mitt i ett pass för att min kropp den dagen inte ville samma som huvudet. Det är en styrka jag fått genom Crossfiten. 

Jag har utvecklats så otroligt mycket detta år. Min kropp är fantastisk och har omformats ganska mycket. Den där vågen som man ibland kliver upp på har kanske minskat några kilo men min midja har minskat ca 13 centimeter. Jag försöker att inte kliva upp på vågen för det är fortfarande känslan i kroppen som är den viktiga.
Första gången jag testade marklyft klarade jag av 60 kg, idag klarar jag av 100 kg. Jag ska tacka väldens bästa träningskompisar och väldens finaste coacher för all stöttning under mitt första år i Crossfitvärlden. Det är jag som kämpar med min kropp som verktyg. 

På våra gym-Tshirts står det ”Prepare for life” och det är precis vad Crossfit är för mig. Det har fått mig att börja leva igen.

//Kristin

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Arkiv

Etiketter