3 steg för att maxa söndags-energin!

1. Fasta

-Förberedelserna börjar redan på lördag eftermiddag! Då äter du nämligen din sista måltid på ca 16-18 timmar. Den måltiden bör vara relativt fettrik och snål på kolhydrater för att optimera effekten av fastan. 
OBS! Detta, och de följande två stegen kräver att din kropp är van vid att använda fett som bränsle! Hur du blir fettdriven och optimerar din kost och hälsa? Hoppa på vårt 21-dagarsprogram!


2. Kaffe

Starta söndagmorgonen med en kopp kaffe eller te med 1-2 matskedar MCT-olja. Har du aldrig använt MCT-olja tidigare så börja med lite lägre dos eftersom magen kan behöva tid på sig att vänja sig vid oljan. Börja då med ca en halv matsked och öka dosen successivt varje dag under ca 1-2 veckor, upp till ca 2 matskedar. 
MCT står för Medium Chain Triglycerides och utvinns ur kallpressad kokosolja. Det fina med MCT-oljan är att den inte lagras i kroppen utan omsätts direkt till energi. Energin du får av MCT-olja kan liknas vid den av en rejäl dos sockerbaserat energitillskott, till exempel en tub energigel, eller en kolhydratrik energibar. Men helt utan sockrets alla negativa effekter. 


3. Spring! 

En stund efter att du avnjutit ditt fettkaffe eller -te dra på dig löparstassen och ge dig ut och spring. Tempot ska vara lugnt och behagligt, och du ska helst vara ute och igång under ca 45min. För dig som ogillar att springa eller har skador eller krämpor som hindrar dig att springa går det lika bra att promenera eller cykla. Huvudsaken är att du håller nere tempot på en skön nivå, det ska inte upplevas jobbigt! På det viset lär du kroppen att i ännu större utsträckning använda både lagrat fett, och fett du äter som bränsle och därmed bli ännu effektivare i din energiförsörjning. Även i samband med annan träning där intensiteten och tempot är högre.

För att hålla tempot på en såpass låg nivå som behövs är pulsmätare ett superbra hjälpmedel. Utgå då från din så kallade aerobiska maxpuls vilket du enkelt räknar ut genom formeln 180 minus din ålder. Resultatet av det blir den nivå du INTE ska överstiga under den lugna, aerobiska träningen. I början kan det vara svårt att hålla ett så lågt tempo om man är van att springa fort, men i förlängningen ger typen av träning din aerobiska bas som är grunden du står på även när tempot går upp under en stenhård WOD eller ett sprintpass. 

Spring med fördel i skogen för att njuta av naturen och få lite extra energi, och i skor som har gott om plats för tårna att röra sig i och har en neutralt konstruerad sula. Då får du ett mer naturligt löpsteg, men är du ovan så gäller det att inte börja springa för långt och för länge i anatomiskt korrekta skor. Då är det extremt viktigt att börja försiktigt och se till så att du har en god rörlighetsgrund och fotfunktion innan du byter skor. 

Skorna jag har på mig på videon är en terrängsko som heter Primus Trail SG från Vivobarefoot. Den har en sula med grymt bra grepp som är perfekt att springa i skogen med nu när det börjar bli lite blött och lerigt på stigarna!

Vill du veta mer om hur du optimerar din löpträning, både genom en förbättrad löpteknik för att kunna springa effektivt och skadefritt, och ett långsiktigt träningsupplägg för optimal prestation och hälsa så kan du boka en gratis konsultation med mig som löpcoach. Läs mer här!

(4.) Ät

Så klart behöver du förr eller senare äta, men håll dig gärna en liten stund tills efter du är tillbaka från löp- eller promenadrundan. Vänta tills hungern faller på naturligt och ät en normal portion. Överkompensera inte för att du inte ätit på länge! Och låt helst även denna måltid vara rik på bra fetter och fattig på kolhydrater, återigen för att maxa din fettförbränning!

Fasta kan du så klart göra närsomhelst, men jag tycker just detta koncept fungerar perfekt när jag är ledig, och det ger mig mängder med energi och mental skärpa som varar hela dagen. Just detta inlägg skrevs idag, när jag fastade och precis kommit tillbaka efter löprundan!

Lycka till! Och tveka inte att använda kommentarsfältet här nedan för att dela med dig av dina upplevelser om du testat själv, eller om du har några frågor. 

//Jonas
CrossFit Njord

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Luciano Sanchez Martin » Rabatt på Vivobarefoot!:  ”Hej! Varför kan man inte genomföra betalningen? Mvh Luciano”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln